Hvordan komme i gang med crowdfunding for ideelle organisasjoner?

Publisert: 13.06.2024

Crowdfunding er en kraftfull metode for ideelle organisasjoner som ønsker å samle inn penger til spesifikke formål. Gjennom små bidrag fra mange mennesker kan man oppnå betydelige summer uten å være avhengig av store donorer.

 

For å lykkes med crowdfunding for en ideell organisasjon, er det noen nøkkeltrinn du bør følge:

 

 1. Definer formålet: Vær tydelig på hva pengene skal brukes til. Er det for et spesifikt prosjekt, en kampanje eller kanskje en investering? Klare mål gjør det lettere for folk å forstå og støtte saken din.
   
 2. Velg riktig plattform: Det finnes mange crowdfunding-plattformer, men ikke alle passer like godt for ideelle organisasjoner. Av norske leverandører har vi for eksempel: SpleisBidraMin Aksjon og Min Bursdag. Fordelen med disse er at de er utstyrt med de typisk norske betalingsløsningene. Ellers har vi internasjonale plattformer som GoFundMe, Kickstarter, Indiegogo og Fundly. Alle disse har ulike funksjoner og virkemåter. Undersøk og velg den som best møter dine behov og målgruppe. Pris og kostnader varierer også noe blant disse.
 3. Lag en sterk presentasjon: En god kampanjeside er essensiell. Bruk en overbevisende video, beskrivende tekst og inspirerende bilder for å forklare prosjektet ditt. Vis ekte lidenskap og engasjement for saken din. Dette vil bidra til å bygge en følelsesmessig forbindelse med potensielle bidragsytere.
   
 4. Bygg et støttende nettverk: Begynn med å spre budskapet blant dine eksisterende støttespillere, inkludert frivillige, medlemmer, og følgere på sosiale medier. En sterk start fra ditt nettverk kan gi kampanjen en nødvendig boost. Oppmuntre folk til å dele kampanjen videre.
   
 5. Tilby insentiver: Selv om mange gir til ideelle organisasjoner uten å forvente noe tilbake, kan det likevel være nyttig å tilby små belønninger. Dette kan for eksempel være ting som takkebrev, små gave-artikler/merch, tilgang til eksklusivt innhold eller muligheten til å delta i spesielle arrangementer. Slike insentiver kan øke givergleden.
   
 6. Kommuniser jevnlig: Hold kontakten med dine bidragsytere gjennom hele kampanjeperioden. Oppdater dem om fremdriften, del suksesshistorier og vær åpen om eventuelle utfordringer. Hyppig og åpen kommunikasjon bygger tillit og holder giverne engasjert.


Ved å følge disse trinnene kan ideelle organisasjoner maksimere sine sjanser for suksess i en crowdfunding-kampanje. Nøkkelen ligger i å engasjere mennesker, fortelle en sterk historie og vise hvordan deres bidrag vil gjøre en forskjell. Crowdfunding kan være en effektiv måte å skaffe ressurser på og samtidig øke bevisstheten om din sak.


NB: Crowdfunding-kampanjer fungerer best for å få inn penger til et spesifikt begrenset formål. Du vil derfor ikke få like god effekt om du kjører slike kampanjer veldig ofte, eller med mål om for eksempel å dekke vanlige driftsutgifter. Tenk på crowdfunding som en slags dugnad hvor mange bidrar i en kort periode for å utrette noe spesifikt.

Powered by Cornerstone