Gaver til frivillige organisasjoner

Publisert: 20.03.2024
Det du trenger å vite om å gi gaver til frivillige organisasjoner:

Det finnes finnes en mengde frivillige organisasjoner i Norge og i andre land. Hver av disse organisasjonene har ulike formål og områder de jobber mot.
 

En av tingene som definerer en frivillig organisasjon er at den ikke har som mål å tjene penger for utbytte. Mest mulig av inntektene skal gå til arbeidet og prosjektene organisasjonen jobber med.

I Norge og andre høyinntektsland er det vanlig for frivillige organisasjoner å basere sin inntekt på gaver og donasjoner fra enkeltpersoner og fra bedrifter. Dette er en fin måte å kunne investere i å gjøre samfunnet og verden bedre. En del slike organisasjoner mottar også støtte fra staten eller fra ulike sponsorer.


Skattefradrag for gaver til enkelte organisasjoner

Støtte og gaver til enkelte frivillige organisasjoner gir mulighet for skattefradrag for giveren. Men dette gjelder ikke gaver til alle organisasjoner. Det stilles nemlig en del krav for at en organisasjon skal være godkjent for skattefradrag.

Organisasjonen må blant annet være ideell og av litt størrelse i forhold til medlemmer, aktivitet og spredning. Om det er en stiftelse så må den være mottaker av statsstøtte. For å bli godkjent må organisasjonen selv sende inn en søknad til skattemyndighetene.

Les mer om kriteriene og hvordan en organisasjon søker om å bli godkjent for skattefradrag for givere her: Søk om godkjenning av organisasjoner


Praktisk om skattefradrag på gaver:

Prosessen med å dra nytte av skattefradrag for gaver til frivillige organisasjoner er vanligvis ganske enkel. Giveren gir en donasjon til en godkjent organisasjon og mottar deretter en kvittering eller bekreftelse på donasjonen. Denne dokumentasjonen er viktig, da den trengs for å bevise at donasjonen ble gjort og kan brukes som bevis når man fyller ut skattemeldingen.

Gaven må være pengebeløp, og minst 500 kroner samlet i løpet av inntektsåret. Grensen for gaver til frivillige organisasjoner er 25.000 kroner i 2023 og 2024.

 

Oppsummert:

Gaver og støtte til frivillige organisasjoner kan være en fin måte å støtte de som jobber med å forbedre samfunnet på ulike områder.

Selv om skattefradrag er en attraktiv fordel for givere, er det viktig å huske at motivasjonen for å gi til frivillige organisasjoner ikke bare bør være økonomisk. Mens skattefordeler kan være en fin bonus, bør den primære grunnen til å gi være ønsket om å støtte en god sak og bidra til å gjøre en positiv forskjell i verden.

Powered by Cornerstone